המדריך הלא מקיף להקים פודקאסט

זהו מעין מדריך, לא מקיף בעליל, שמסביר את שלב ההקמה של הפודקסט שלי Sex and the Spirit . אני מתאר את הצעדים המעשיים שביצעתי בהתחלה. המדריך הזה משקף את מה שהתאים לי, ולכן אני אפרט את השיקולים שלקחתי בחשבון כדי שאתם תוכלו להפעיל את שיקול הדעת שלכם. הדרך שאני הלכתי בה היא בהחלט נקודת פתיחה טובה שיכולה לחסוך המון זמן והתלבטויות.

האם לקחת קורס?

התלבטתי עם השאלה הזו כשבוע. יש אנשים שמציעים קורסי הכנה/הדרכה להקמת פודקסט ודיברתי עם שניים (1000 ₪, 2500 ₪) שנשמעו לי מקצוענים, שירותיים, וכאלה שילוו אותי יד ביד עד להשקה ומעבר. בסוף החלטתי לחקור לבד משתי סיבות: היה לי זמן והיה לי ידע מוקדם בעריכת אודיו. אני כנראה כן אקח קורס בהמשך הדרך כדי לשפר את יכולות העריכה. חשוב לזכור שקורס טוב מלמד גם שיווק וקידום הפודקסט (משהו שאין לי ידע בו) ולכן אם העדיפות שלכם היא להתפרנס מההסכת שלכם אז כדאי שתיקחו בחשבון את הנושא השיווקי כבר למין ההתחלה.

הרעיון והתוכן

פסחתי באומץ על השאלה “מה התוכן” מכיוון שכבר ידעתי. התשוקה שלי היא להבין את המערכת האנושית בכללותה, תודעה של בני אדם, והיות שמערכות יחסים זה משהו שאני מבין בו אז היה טבעי שהפודקסט יהיה סביב הנושא הזה. בגלל שאני גם מעורב במיזם שמתהווה לשלב בינה מלאכותית באתרי הכרויות אז טבעי שהכותרת לפודקסט תהיה: “הכרויות באינטרנט, מיניות מודעת ומערכות יחסים בכלל“.  השם של ההסכת (Sex and the Spirit)  היה השם השני שקפץ לי לראש. בדקתי את התגובה על אנשים, כולם חייכו. חלקם אמרו לי שהם מרגישים לא בנוח איתו ואז הבנתי שזה שם טוב. אני רוצה שהפודקסט יוציא אנשים מאזור הנוחות שלהם.

תהליך קריאטיבי יותר מסודר צריך להביא בחשבון גם עניינים נוספים כמו מודל עסקי, קהל היעד וכדומה. כאמור אני פסחתי עליהם וקפצתי ישר למים הכחולים והנעימים של ראיונות והקלטות.

שני הדברים האחרים שהייתי צריך כדי להתחיל ולהקליט היו ציוד ואתר אינטרנט. נכון, הייתי יכול להסתפק במיקרופון של מערכת האוזניות שהייתה לי וגם לוותר על אתר. אבל אני בדעה שאם עושים משהו אז צריך לעשות אותו היטב. קראתי לא מעט מאמרים על הציוד המומלץ ובסוף החלטתי ללכת על הפריטים ברשימה הבאה. היום, חודשיים אל תוך ההקלטות (שמונה פרקים, מעודכן ינואר 2020) אני מאוד מרוצה מהציוד. את הרכישה ביצעתי מאמזון בשני סבבים (רכשתי מיקרופון ואוזניות נוספים מאוחר יותר כשהבנתי שיהיו פעמים שאראיין שני אנשים, בנוסף אלי).

הציוד שרכשתי לטובת ההסכת (אם אתם בטלפון נייד גללו את הטבלה ימינה)

 

מה קניתי סוג ודגם מחיר נכון ל 26.12.2019הערות
שני מיקרופוניםAudio-Technica ATR2100-USB Cardioid Dynamic USB/XLR Microphone$63מיקרופון דינמי (היתרון שהוא לא קולט רעשי רקע). אני לא אודיופיל אז מבחינתי האיכות טובה מאוד ומספקת. ארבעת הפרקים הראשונים הוקלטו על ידי עם המיקרופון הזה. כנסו להסכת ותוכלו לשמוע את האיכות
מיקסרMackie ProFXv2, 8 A-B Box, 8-channel (PROFX8V2)$219מיקסר. עובד נהדר, מתחבר למחשב בכניסת
USB.
הקלטתי שיחת סקייפ (פרק 5+6) והאיכות טובה מאוד, ללא רעשים כמעט. אבל – האות שהוא מוציא לא יכול לפצל ערוצים. גיליתי את זה מאוחר יותר. פיצול ערוצים אינו קריטי, רק נוח יותר בעריכה כי ניתן לערוך את האודיו של כל מרואיין בנפרד. אם זה שני מרואיינים אפשר לעקוף את זה ע"י פאנינג. אם זה שלושה ויותר אז כנראה שאין אפשרות לפיצול ערוצים
כיסוי למיקרופון בצבע כחולOn-Stage Foam Ball-Type Microphone Windscreen, Blue$3.35אחד לכל מיקרופון בצבעים שונים כדי להבדיל בין המיקרופון שלי לזה של המרואיין
כיסוי למיקרופון בצבע שחורOn-Stage Foam Ball-Type Microphone Windscreen, Black$2.95
מגבר שמשמש גם כמפצל אזניותBehringer Microamp HA400 Ultra-Compact 4-Channel Stereo Headphone Amplifier$23.99מאפשר חיבור של עד ארבע אזניות. זה הכרחי כדי שהמרואיינים שלכם ישמעו מה הולך בזמן ההקלטה. המגבר גם מאפשר להם לשלוט בעוצמת השמע באזניות שלהם בלי שזה ישפיע על האודיו שמוקלט. אם אתם בטוחים ב100% שרק אתם תדברו בפודקאסט אז אפשר לוותר. פשוט תחברו את האזניות שלכם ישירות למחשב (כי גם לא תצטרכו מיקסר, כי המיקרופון יחובר גם הוא למחשב ישירות)
כבל אזניותHosa HSS-005 REAN 1/4" TRS to REAN 1/4" TRS Pro Balanced Interconnect, 5 Feet$9.95כבל לחיבור יציאת האוזניות של המיקסר לכניסת מפצל האוזניות
שתי אזניות פיליפסPhilips SHP9500 HiFi Precision Stereo Over-Ear Headphones (Black)$69.99היה חשוב לי שהאזניות יהיו נוחות ויעבירו צליל נעים כדי שלמרואיינים (ולי) יהיה כיף בזמן של ההקלטה. גם חיפשתי משהו יחסית קל משקל במחיר הגיוני. בשיקלול של כל אלה, אחרי שקראתי על כחמישה סוגים נוספים, בחרתי בפיליפס
מיקרופון MXL Mics Dynamic Microphone, XLR Connector, Black, 6.20 x 2.00 x 2.00 inches (MXL BCD-1)$149.95מיקרופון נוסף, דינמי, שרכשתי אחרי שבועיים כשהבנתי שלפעמים יהיו שני מרואיינים (בנוסף אלי). איכות מצוינת, מגיע בקופסא משלו. בפרקים חמש והלאה אני מקליט את עצמי עם המיקרופון הזה
זרוע למיקרופוןNEEWER Adjustable Microphone Suspension Boom Scissor Arm Stand, Max Load 1 KG Compact Mic Stand Made of Durable Steel for Radio Broadcasting Studio, Voice-Over Sound Studio, Stages, and TV Stations$12.99זרוע שמחזיקה את המיקרופון. נוחה מאוד בזמן ההקלטה, אפשר לקרב אותה לפה (בניגוד למיקרופונים שלמעלה שצריך לרכון כדי להתקרב אליהם)
אזניותBEHRINGER, Slvr/Blk (HPM1000)$11.99אוזניות נוספות למקרה שההקלטה היא עם שני מרואיינים בנוסף אלי
כבל למיקרופוןAmazonBasics XLR Male to Female Microphone Cable - 6 Feet, Black$7.00כבל לחיבור המיקרופון למיקסר (שני המיקרופונים שלמעלה מגיעים עם כבלי
XLR
משלהם אז אין צורך לקנות (אבל תוודאו בזמן הרכישה)
שני קייסים למיקרופוניםMicrophone Storage Box Protective Bag Carrying Case Pouch Shockproof Travel Portable for ws858 #418$12.99קופסאות פלסטיק. רכשתי שתיים כאלו בשביל שני המיקרופונים. קייס בסיסי, פשוט, עושה את העבודה.
קייס גדול למיקסרPortable Plastic tool case Safety Protection Equipment Instrument Case Dry Box Impact resistant Outdoor box with pre-cut foam$46.57קייס בשביל המיקסר. נרכש מאליאקספרס. טיפה צר, בדיעבד הייתי רוכש גדול יותר. מאחסן את המיקסר,כבל החשמל, כבל
USB,
ואריזת מגבונים לחים (לניקוי האזניות לפני כל הקלטה)

אוקי, אז קיבלתי את הציוד לאחר חודש וחצי והרכבתי אותו בעזרת סרטוני הדרכה ביוטיוב. יש הרבה והם מתעדכנים כל הזמן. חפשו: Audio setup for podcasts, או ספציפית לציוד שיש לכם.

בעיקרון –

המיקסר הוא לב המערכת. הכל נוסב סביבו. לכן בהתחלה חברו את המיקרופונים לכניסות ה XLR של המיקסר בעזרת כבלי ה XLR. את הצד השני של הכבל חברו למיקרופון עצמו. חברו את מגבר האוזניות (כניסת input) בעזרת הכבל למיקסר (יציאת אזניות במיקסר). חברו את האזניות ליציאות של מפצל האוזניות (כאמור יש ארבע). חברו את המחשב למיקסר בעזרת הכבל הייעודי (יציאת מחשב בפאנל האחורי של המיקסר לתוך כניסת USB במחשב). ככה זה נראה בחיבור שני מיקרופונים (שימו לב, המיקרופון השלישי שרכשתי, זה עם הזרוע, אינו מחובר):

 

אתם מוכנים להקלטה.

תוכנה – אני משתמש ב audacity. חינמית, יעילה, נוחה. אני לא מכיר תוכנות סאונד אחרות אז לא יכול להשוות. יש מדריכים לתוכנת audacity ביוטיוב וגם לתוכנה עצמה יש קבצי הדרכה (בהתקנה הם יעלו לכם אוטומטית).

מקור מידע שעזר לי הרבה להבין בכלל איך להתחיל להקים פודקאסט:

https://theaudacitytopodcast.com/getting-started/

לגבי אתר –

הכי יעיל למצוא מישהו (למשל בupwork) שמתמחה בבניית אתרים לפודקאסט. הוא יעצב, יבנה, יחבר לפלטפורמות ההפצה (גוגל/סופיטפיי/אפל) ויחסוך לכם הרבה כאבי ראש. לצערי זו חכמה שבדיעבד.

שיהיה בהצלחה!